תזונה ודיאטה




"לא על המצה לבדה"/ מיטל עזר וסימונה גורן, דיאטניות קליניות וספורט ב'נוטריקס' מחלקת התזונה במדיקס

 

אחד מסימני ההיכר של פסח זו כמובן המצה.

היא מקשטת את שולחן החג ומצוינת למשחק האפיקומן. אבל האם היא טובה לגופנו בצריכה היומיומית במשך שבוע שלם?!


רבים יעידו שלא, וגם אם טעמה אכן ערב לחך הרי שכלל אינה ידידותית למערכת העיכול וההשלכות אינן מטיבות עם רובנו.

הן יבשות ודלות בסיבים תזונתיים מה שמקשה על תהליך העיכול וחילוף החומרים ובעקיפין גם לא תורם לשמירה על המשקל.

אם כך במה נחליף את פשטידת המצה, המצה-בריי וקינוח המצה עם השוקולד האהוב.

 

קיבצנו לפניכם כמה רעיונות:

1)    קמחים- היום יש מגוון גדול של קמחים על המדפים, חלקם עדיין בחנויות טבע אבל אחרים כבר על מדפי רשתות השיווק הגדולות: קמח שקדים, קמח קוקוס שמעולים לאפייה.
אפשר להכין לחמים, לחמניות, קרקרים ועוגות כשרות לפסח ואף דלות בפחמימה.

2)    קטניות-  זו הזדמנות נהדרת להכניס קטניות לתפריט (כמובן לאוכלי קטניות בלבד)
עדשים, אפונה, שעועית וכדומה .

קטניות אפשר לשלב בצורות שונות ומגוונות (גם עבור כאלה שמתקשים בעיכול הקטניות)

·        פסטות מקמח עדשים, אדממה, שעועית ועוד.

·        מונבטים- לחמים מקטניות ודגנים

·        קטניות בואקום מבושלות ומוכנות לאכילה

·        נבטוטים- קטניות מונבטיות

·        קמחי קטניות- חומוס עדשים, קמח חומוס, קמח אפונה ועוד. בהם השימוש מגוון ויש מאגר מתכונים גדול של מאכלים בסיסים וקלים להכנה.

 

3)    דגנים- לא חייבים תחליפים ללחם אפשר להתבסס על דגנים שכשרים לפסח ולעשות בהם שימוש מגוון לתפריט השבועי. חלקם מוכרים וחלקם זו הזדמנות מעולה להכיר ערכם התזונתי גבוהה והם בריאים לצריכה גם ביום יום.

קינואה, כוסמת, אורז (ואטריות אורז), דוחן, טפיוקה, אמרנט, גריסי פנינה, שיבולת שועל  ותירס.

מה נעשה בהם? כמעט הכל.

אפשר להכין תבשילים, סלטים, פשטידות, קציצות, דייסות ואפילו קינוחים.

 

ולסיום מתכונים מרעננים לגיוון הפסח :


מתכון קינוח טפיוקה-

המצרכים (8 מנות):

לפודינג:

1/3 כוס (65 גרם) פניני טפיוקה בקוטר 2 מ"מ

1 פחית (400 מ"ל) + 1 כוס (240 מ"ל) חלב קוקוס (ניתן להמיר את כוס חלב הקוקוס הנוספת בחלב רגיל או בחלב סויה, בסה"כ דרושה כמות של 640 מ"ל נוזלים)

1/3 כוס (65 גרם) סוכר

1 כפית תמצית/מחית וניל

לרוטב:

100 גרם פירות יער קפואים

2 כפות (30 מ"ל) מים

2 כפות (25 גרם) סוכר

לקצפת:

1 פחית (400 מ"ל) קרם קוקוס (18% שומן) - שהייתה לפחות לילה שלם במקרר

3 כפיות (15 גרם) אבקת סוכר מנופה

לקישוט:

פירות יער קפואים או טריים (לא חובה)

 

 

מתכון קרקרים טף וצי'יה-


1
כוס קמח טף
1/3
כוס זרעי צ'יה

1/3 כוס שומשום
1.5
כפית מלח ים
1
כפית פפריקה מתוקה או חריפה או זעתר
1
כף שמן זית

2/3 כוס מים

מערבבים הכל למרקם של עיסה דביקה. מרדדים דק-דק בתבנית על מגש אפיה גדול של תנור, בין שני עלי נייר אפיה. חותכים לריבועים בעזרת גלגלת פיצה או סכין. אופים 10 דקות בחום של 170 מעלות. ממשיכים לאפות עד שהקרקרים זהובים ויבשים. מקררים ומאחסנים בכלי סגור.

 

 

 

לחם טחינה-

מצרכים:

6 כפות טחינה גולמית משומשום מלא

2 כפות דבש/סילאן

4 ביצים

1 כפית אבקת אפיה

קורט מלח

אופן ההכנה:

מערבבים את כל החומרים בקערה. הבלילה יוצאת דלילה מאוד

מחממים תנור ל- 180 מעלות

מעבירים לתבנית אינגליש קייק ואופים 18-20 דקות

נועצים סכין לבדוק שיבש ומוצאים

 

 


טיפים לתזונה בתקופת החגים

>>

ענייני חלבונים שמתאמנים חייבים

>>

להתחטב ולעלות במסת השריר – האם זה אפשרי?

>>

ירידה לא מבוקרת במשקל – כרוניקה של פציעות ואוברדרפט

>>

השמנת יתר אצל הסובלים מ- ADHD

>>

Powered by Artvision | Truppo Websites