חיפוש

בלוג

החלב- הטוב והרע

החלב- הטוב והרע
4 ביוני 2019 על ידיMichal

החלב – הטוב, הרע והלמל"ם

(למל"ם –לא מזיק, לא מועיל. רפרנס- צבא ההגנה לישראל)

עדיין, תוהה אני על קנקנו וקרטונו של החלב, וזאת אם אני מנטרל שאלות מוסר. תזונאי טוב בעיניי הוא אפור, שכן האמירה הברורה שאנחנו מתבקשים על ידי הציבור לתת בהמלצותינו בתזונה אינה המציאות (אולי רק בנוגע למים – בריא, ומשקאות מוגזים ונקניקים). אז דעתי היא שהחלב כמקשה אחת אינו יכול להישפט בבית הדין התזונתי. יש בו רעים מוחלטים ובעיקר מתוקים, יש בו רעים פחות ויש בו מוצרים שאולי למלמים ו/או סבירים תזונתית כאשר נשפטים על פי עקרון ה"עלות – תועלת". דינו של יוגורט לבן (שאינו במתיקות מעודנת) כנראה לא כדין צהובה או רחמנא לצלן כמו של מילקי

הבעיות שאני נתקל בהן כשאני רוצה לומר משהו ברור על החלב:

  1. סיבתיות לעומת מחקרי קשר – הסיבתיות הנחשקת, האם בכלל ניתנת להשגה במחקרי תזונה?
  2. הטיית פרסום – למה לעזאזל המדע לא מעודד מחקרים שבהם לא נמצאה השפעה? מחקרים פחות פופלאריים במקומות בהם יש פגיעה באינטרס של תאגיד? למה לא מעודדת מועצת החלב (והבקר, יש לציין את שמה המלא) לתת תרומה מאוזנת ולעודד בקול קורא גם מחקרי שאריות והשפעותיהם?
  3. ניגוד אינטרסים – כדי להיות מאוזנים ברור שיש תעשיות שנהנות מעליהום החלב והרבה כסף מסתובב גם אצל אלה ששמו על דיגלם את סמל ההתנגדות.
  4. סינרגיה של חומרים – אמרו יפה מצדדי החלב שהוא נשא/ מטריצה של חומרים חשובים. נכון מאוד, ועל כן מסופקני שהחלב הגולמי הטהור הוא באופן מוחלט שורש כל הרע, אך איך נדע האם האפקטים הטובים עולים על הסיכון ? החלב בודאי לא מתאים לכל הפרטים. אינטראקצית גנום ותזונה בחיתולים טיעון מנגד הוא הירקות והפירות – גם הם יכולים להיות מקור לחומרי הדברה (על פי סיקור השאריות של משרד החקלאות וגופים אחרים שחקרו כמו אדם, טבע ודין) ואולי יותר מהשיירים במזונות מן החי (שעושים להם סינון ופירוק)- מה דינם? נוטים אנו לחשוב (בצדק או שלא) שהעלות עולה על התועלת. למה בחלב אנחנו יותר ספקנים?
  5. עקרון החשיפה המתחלפת –שאלה נוספת שמתעוררת היאLמה מחליף את החלב בצלחת? האם זה "חלבון מן החי" אחר כגון ביצים (שסקר שאריות של משרד החקלאות עצמו מצא אותן מזוהמות בשיעור גבוה יחסית למזונות מן החי אחרים – רפרנס באינטרנט), או בשר או דג ? ואם כן איזה נתח, כמה בכמות? ואולי זה ממרחים אחרים שומניים ו/או קטנתיים כדי לתת את התחושה שנותנים מוצרי החלב הניגרים. אם כן מה האפקטים של התחליפים כאשר הם מחליפים את החלב ובאופן משלים לחלב?
  6. שיעור במוסר ויחסי ציבור- מועצת חלב (ובשר) יקרה, למה, למה אתם לא מקדמים תרומה ומחקר בייצור חלב (ובשר) מלאכותי?. הזיהום ירד, המצפון יהיה נקי. אולי גם תתרמו לעמותות בעלי חיים אחרים, כמסע יחסי ציבור? יש מאות אלפי כלבים וחתולים אומללים. מסופקני אם תרומה זו תתקבל, אך תנסו.

באשר אליי, אמשיך בדואליות החלבית שלי – אוהב ושונא אותו בו זמנית ותוהה איפה האמת יושבת? או לפחות הכובד העיקרי של האמת? בכל אופן סליחה עמוקה ממילקי, דניאלה ודני ושאר מרעין בישין. חמלה ליוגורט (הצאן והבאפלו. נו טוב וגם הבקר) ואהבה גדולה לאלטרנטיבות הצמחיות, ואהבה ושנאה לגבינות השמנות.

הכתוב הוא פרי דעתי ואינו ציני במכוון, אלא נכתב כתיבול פיקנטי למנה עיקרית של מנת מדע אפידמיולוגית – ט.ל.ח

אסף בוך – שימש בעבר כרכז ומרצה בקורס תזונה מקדמת פעילות גופנית וביצועים בספורט בקמפוס

חזרה לבלוג

מאמרים באותה קטגוריה

הרשם עכשיו
הרשמה לניוזלטר אנחנו שולחים מדי פעם עדכונים ומידע על קורסים חדשים, תרצו להיות מעודכנים?

    כל הזכויות שמורות © לקמפוס שיאים באונ’ תל-אביב 2018 Sogo Digital ui & ux development Sogo Digital
    נגישות