בקע – הנחיות חזרה לספורט אחרי ניתוח בקע
בּקע (או בלועזית: הֵרְנִיָה, Hernia) הינו מעבר של איבר או רקמה בגוףממקומם הטבעי, דרך מחיצה שריריתאו אחרת. תופעת הבקע הנה אחד מהסיבוכים השכיחים הקיימים ברפואה.
בקע לא נוצר בהכרח מהרמת משקל גבוה בתנועה יומיומית או ספורטיבית אך בהחלט עלול לעודד את הופעתם. במרבית המקרים מדובר בחולשת שרירים, גיל מבוגר, ואף פציעות שמשפיעים על הסיכוי 'לחוות את התופעה'.
חשוב לטפל בבקע ולא להזניחו מסיבות שונות שהעיקריות בהן: כאבים ואי נוחות, סיכוי לבקע נוסף כמו בקע מפשעתי ואף סיבוכים משמעותיים יותר.
לאחר ניתוח בקע יש להימנע מתרגילים, תנועות או פעילות אירובית בהם נוצר לחץ על בית החזה כדי למנוע עומס על אזור הניתוח ולסכן הישנות הבקע.
אימונים שמומלץ להימנע מהם:
אימון היפרטרופיה הכרוך במאמץ רב ולעיתים אף בעצירת נשימה.
טכניקות אימון המאופיינות בעצירת נשימה: כגון: כיווץ איזומטרי בשיא (Peak Contraction, שיטת ההפשטה (Drop Set), 21 ועוד. במקרה זה עולה הלחץ התוך- בטני ועימו גם הסיכון לבקע נוסף.
תרגילים המתבצעים עם משקלים גבוהים במיוחד, מתחת ל- RM8 (הכוונה לתרגילים בהם המתאמן מסוגל לבצע עם משקל נתון לא יותר מ- 8 חזרות). במקרה זה ישנו גם סיכון לביצוע לא מדויק והעלאת הסיכון לאירוע נוסף של בקע.
אימוני כוח מתפרץ. במקרה זה העומס המופעל על שרירי הגוף גבוה במיוחד ונע בטווחים של RM4-RM8 בקירוב.
אימונים מאומצים אחרים כגון: אמנויות לחימה, כדורגל, כדורסל וכדומה.
אימונים מומלצים:
שחייה או הליכה בקצב בינוני-מהיר.
רכיבה על אופניים נייחות או רגילות (רכיבה באופני הרים לא מומלצת בשלבים הראשונים של ההחלמה).
תרגילים לחיזוק שרירי הבטן בהם אין תנועה רבה של כפיפת הגו. לדוגמה: ביצוע התרגיל כפיפת גו (Curl Up) בטווח של עד 20 מעלות מהקרקע, ביצוע תנועה של כפיפה צידית בעמוד שדרה (תרגיל המיועד בעיקר לחיזוק השרירים האלכסוניים של הבטן) ועוד.
הרמת משקל לאחר ניתוח בקע – תרגילים לחיזוק בקע מפשעתי
תרגילים לחיזוק שרירי זוקפי הגו בהם אין תנועה משמעותית של עמוד השדרה וזאת על מנת לא להעלות את העומס על אזור הניתוח. לדוגמה: כפיפת כתף (הרמת היד לפנים) ופשיטת ירך (הנעת הרגל ישרה לאחור) בעמידת 6 (כפות ידיים, ברכיים וכריות כף הרגל מונחות על הקרקע), פשיטת עמוד שדרה במכונה ייעודית בטווח תנועה קטן (כ- 20 מעלות) .
חשיבות ביצוע הפעילות הגופנית לאנשים לאחר ניתוח בקע (רשימה חלקית)
חזרה מהירה לפעילות יומיומית וספורטיבית.
מניעת הירידה (או מיתונה) בהישגים הספורטיביים אליהם הגיע האדם בטרם הניתוח.
העלאת הביטחון העצמי בשל ביצוע האימונים באופן סדיר.
לסיכום, ביצוע פעילות גופנית לאחר ניתוחי בקע חשובה לכל סוגי האוכלוסייה, אך חשוב במיוחד לפעול בהתאם למצוין לעיל על מנת לא להעלות הסיכוי לפציעה.
בהצלחה!