החודש נחגג יום היוגה הבינלאומי. הארוע קרם עור וגידים בעקבות יוזמתם של מורים הודים אשר הרגישו כי יש להביא את היוגה לדלתו של כל אחד על מנת לשחרר את העולם מהסבל. ארגון האו"ם אימץ את היוזמה והכריז על יום היוגה הבינלאומי.
המטרה המוצהרת של היום הזה היתה לחשוף את העולם כולו ולהביא למודעותו את השפעתה רבת הפנים והמיטיבה של היוגה, אשר מולדתה היא הודו. היום שנבחר לחגוג את יום חגה של היוגה הוא ה-21.6 — היום הארוך בשנה, ה-summer solstice , יום היפוך הקיץ. במסורות רבות יום זה הוא היום הפותח את עונת הקיץ.
הבחירה בתאריך זה לא היתה מקרית. מערש לידתה, היוגה ממוקדת בתפיסה של האחדות בין האדם לסביבתו — למרחב הפיזי והאנרגטי בו הוא חי, הכולל את היקום על גרמי השמיים שבו, ובפרט השמש והירח.
יום היפוך הקיץ מסמן את המעבר למה שמכונה במסורת ההודית דקשינאיינה, תקופה בה השמש נראית כנעה דרומה, ובה הטבע תומך בלמידה והתפתחות רוחנית. לפי המסורת, במהלך הירח המלא הראשון לאחר יום היפוך הקיץ, הנקרא גורו פורנימה, מורה היוגה הראשון — שיווה — החל להעביר את אוצרות הידע היוגי לעולם. עד ימינו אנו במועד זה תלמידים חוזרים למוריהם על מנת להביע הוקרה ותודה. תחילת הקיץ היא גם תקופה נפלאה לאלו שעדיין אינם מתרגלים להתחיל ולתרגל יוגה.
יום היוגה שצוין בשיעור יוגה רב משתתפים בדלהי, כנראה יכנס לספר השיאים של גינס מבחינת מספר האנשים שתרגלו יוגה בו זמנית במקום אחד, 35,985 וכן עקב מספר הלאומים שהשתתפו בתרגול — 84.
יום זה צוין במדינות רבות נוספות, כולל בישראל, והדגיש את המקום החשוב שתפסה היוגה בעולם המודרני ואת מקורותיה ההודיים. אירוע זה נועד במידה מסויימת להזכיר לעולם את שורשיה הקדומים של היוגה והמסורת העשירה ורבת הרבדים עליה היא נחה. הוא גם מעיד על האופן בו היוגה השתנתה ונעשתה תרגול נגיש ופתוח לכל.
היוגה המוכרת היום במערב היא תוצר משותף של מיזוג תרבות המזרח והמערב. לעיתים התפיסות המערביות משתלטות עד כדי כך שקשה לזהות את היוגה המקורית מתחת לחידושים. זאת, בשל העזרים, המכשור ואינספור השיטות הצצות, ועוד יותר מכך בשל הדגש על ההיבטים הפיזיים בלבד של התרגול. כיום מדברים על היוגה במושגים של זרם חדש הנקרא Modern Postural yoga, יוגת התנוחות המודרנית. זרם זה מפשיט את היוגה מהיבטים חשובים ועיקריים של מהותה כדרך חיים רוחנית הנוגעת, משנה ומתמירה כל היבט בהוייתו של האדם מהפיזי לרוחני ולמעודן ביותר, וכתורה המשתמשת במגוון טכניקות הכוללות הרבה יותר מאשר תרגול תנוחות יוגה בלבד.
תרגול האסנות (תנוחות היוגה) הינה המדרגה הראשונה בסולם ההאטה יוגה — יוגת השמש והירח — המוביל את המתרגל אל השיא, הראג'ה יוגה – היוגה המלכותית. מרכיבים מהותיים נוספים בתרגול כוללים פראנימה, תרגול הנשימה והרחבת הפראנה בגוף; שימוש בבנדהות ומודרות, סגירות אנרגטיות אותן היוגי מבצע ומתוך כך מתעל את האנרגיה בגופו; וחידוד וכינוס חושים לצורכי ריכוז ומדיטציה. את כל אלה יש לבצע תוך עקרונות הכוללים בין היתר דיוק, איזון, קשב, ריכוז ושלווה.
היוגה עברה גם תהפוכות רבות בקהל היעד אליו היא פונה. היוגה החלה כתרגול סודי של מתי מעט, הפתוח לגברים פרושים בלבד. עם הזמן גם בעלי בית נעשו מתרגלים, ומתוך כך גם נשים הצטרפו למעגל המתרגלים. בשלב מסוים שוב חזר הרוב המתרגל להיות גברי ואילו כיום במערב, לא מפתיע לראות גבר בודד בשיעור יוגה מלא נשים.
כמובן את שיעורי היוגה מובילים מורים השונים מאוד זה מזה בהגדרתם את היוגה ובנסיונם. ניתן למצוא כיום קורסי יוגה קצרים בני חודשים ספורים (ובהרבה מקרים אף פחות!) בהם מוכשרים הלומדים להיות מדריכים ליוגה. אך היוגה במובנה המקורי, כפי שכובדה במהלך דורות רבים, היא תורה הדורשת שנים של התעמקות וחשיפת הרבדים העמוקים של המתרגל, עידון מודעותו והרחבת תפיסת עולמו.
למעוניינים להגיע לרמות גבוהות אלו, ולהפוך את היוגה לדרך חיים, חשוב ביותר לבחור מורה ליוגה מיומן וותיק, המכיר את המסורת עליה מתבססת היוגה ואת תרגוליה המגוונים. בחירת מורה היא בעלת חשיבות במיוחד בעבור אלו השואפים לעבור הכשרת מורים. במסורת ההודית, מורה אמיתי נקרא גורו. המשמעות שמייחסים לצמד הברות זה הוא חושך ואור. מורה הוא זה שיודע להנחות את תלמידיו השרויים בחשכת אי הידיעה אל עבר אור הדעת.
כתוצאה מאי הידיעה ואי ההבנה הרווחים היום, רווחת התפיסה כי יוגה היא דבר טוב באופן אבסולוטי. אך אין הדבר כך. היוגה היא כלי עם טכניקות מגוונות ועוצמתיות רבות, אשר אם אין מתרגלים אותם בדיוק ובאיזון, מתוך הבנה מעמיקה של צורכי הגוף והנפש, היא יכולה לגרום לנזק לא פחות מאשר תועלת, כפי שמעידות הסטטיסטיקות של פציעות היוגה.
ביום חגה של היוגה יש לזכור לתרגל אותה מתוך כבוד וזהירות, אצל מורה מיומן ומנוסה הממשיך את מסע הלמידה בדרך המופלאה הזו כל חייו. ולכל אלה השואפים להיהפך למורי יוגה מומלץ למצא מורה המכיר את היוגה והמסורת לפני ולפנים אשר יכול להוביל אותם עמוק פנימה, ללמידה מעמיקה ואחראית, שתניע שינוי פנימי עמוק. אותו שינוי אשר בהתאם למסורת ההודית העתיקה של מורה/תלמיד ("גורו שישייה פרמפרה") יוכלו להנחיל בהמשך גם לתלמידיהם.
מעונ