אחוזי שומן גבוהים, משקל גבוה מהממוצע, גיל פיזיולוגי (תפקודי) הגבוה מהגיל הכרונולוגי, דליות (ורידים) ברגליים, הופעה אסתטית ירודה, ריכוזי שומן באזורי גוף שונים, טונוס (מתח) שרירים ירוד, הזנחה גופנית משמעותית, קמטים רבים (במיוחד באזור הפנים), צלוליט באזור הגפיים התחתונות ועוד, מהווים רק רשימה חלקית של תופעות פיזיולוגיות השכיחות במיוחד אצל נשים לאחר גיל 40.
עם העלייה בגיל ובפרט מגיל 40 חלה ירידה ממשית במערכות הגופניות העיקריות לרבות: שלד שריר, לב, כלי דם ונשימה, עצבית, הורמונאלית ועוד. גורם בעייתי במיוחד הנו אי-שמירה על אורח חיים בריא במעגלי החיים. אזי, הדבר מתבטא בירידה במצב הבריאותי, בעלייה באחוזי השומן, במשקל, בהופעה חיצונית ירודה. הדבר חמור עד כדי כך שניתן להבחין בנשים רבות לאחר גיל 40 הנראות כמו סבתות כלומר: נראות משמעותית מבוגרות יותר מגילן הכרונולוגי. נציין ונאמר שנשים, להבדיל מגברים, עוברות תהליכים שונים המשפיעים מאוד על ההופעה החיצונית ואף על הגיל הפיזיולוגי. עם זאת, ניתן לטפל בחלק ניכר מהבעיות, והדבר תלוי בהחלטה לעשות שינוי ולאמץ אורח חיים מתאים ושמירה על האסתטיקה הגופנית בגילאים המבוגרים.
להלן מספר משתנים המשפיעים במיוחד על ההופעה החיצונית אצל נשים (ועוד יותר לאחר גיל 40):
הריונות ולידות – במעגלי החיים נשים רבות עוברות הריונות ולידות ואי שמירה על מסגרת של אורח חיים בריא בכלל ובמהלך ההיריון והלידה בפרט, משפיעים במיוחד על ההופעה החיצונית – הן במהלך ההיריון והן לאחר הלידה. נציין ונאמר שנשים לעתים עולות במשקל הגוף בעת ההיריון מספר קילוגרמים הרב מהותית מהמומלץ (כ- 12 ק"ג) וניתן להבחין בנשים שעולות גם 20, 25 ק"ג ויותר. במקרה זה ההשפעה על הגוף הנה דרמטית וייתכנו שינויים במרקם העור, הידלדלות שרירים ועוד.
לחץ נפשי – לחץ נפשי גורם לשינויים שליליים רבים לרבות הפרשה של הורמונים קטבוליים. לדוגמה – קורטיזול. אזי, אנשים הנמצאים בסטרס על בסיס קבוע חשופים לבעיות ירידה בחילוף החומרים, העלאת הפוטנציאל להשמנה, ועוד. אגב, במחקרים עולה גם שאנשים העובדים בסביבת עבודה לחוצה חשופים לבעיות בריאותיות שונות, עלייה במשקל ועוד.
דליות (ורידים בולטים ברגליים): הנה תופעה המאפיינת בעיקר נשים ולרוב פגיעתה היא אסתטית, למרות שכרוכים בה לעיתים סיבוכים בריאותיים. כ- 30% עד 50% מהנשים ו- 10% עד 25% מהגברים בעולם המערבי סובלים מדליות ורידי הרגלים. הופעת דליות שכיחה יותר לאחר הריונות, אך לעתים מופיעה אף בגיל המבוגר. התופעה מתבטאת לרוב בהופעת סימנים ובליטות כחולים או סגולים על הרגליים, שאלו הם למעשה ורידים נפוחים ומורחבים. הסיכון הרפואי הנו שעלול להתפתח במקרים מסוימים דלקת של הורידים או של רקמות רכות אחרות, קרישי דם, דימומים, בצקות ועוד. למותר לציין שגורמים המחמירים את הבעיה הנם: עמידה ממושכת, משקל עודף ועוד.
צלוליטיס – מדובר בדלקת של רקמות תת עוריות הנגרמת בדרך כלל כתוצאה מהצטברות לא רצויה של תאי שומן מתחת לשכבת העור. צלוליט נראה בצורתו כגבשושיות, כצורת קליפת תפוז, כאשר צבירת שומן נוסף תגרום לצלוליטיס לגדול כל הזמן. מדובר במראה לא אסתטי (בלשון המעטה) ואף בעייתית מבחינה בריאותית (בשל חסימה במעבר דם וחמצן ברקמות וקושי של הגוף לנקז את הפסולת באותו איזור). הסיבות לתופעה הן בדרך כלל בשל אי ביצוע פעילות גופנית, גנטיקה, שינויים הורמונאליים, תזונה שאינה מאוזנת ועוד.
אחוזי שומן תת עורי גבוהים מהממוצע: 30-23% שומן הנו הטווח המומלץ של אחוז השומן התת עורי אצל רוב הנשים, אבל הדבר משתנה עם העלייה בגיל, אזי גם אחוזי השומן רבים יותר (לדוגמה: 32% ייחשבו תקינים). אחוזי השומן מושפעים רבות ממשתנים כמו: גיל (עם העלייה בגיל אחוזי השומן עולים), תזונה – במקרה זה נציין שניתן לצרוך מזון בריאות על בסיס קבוע ויחד עם זאת להעלות אחוזי שומן באופן ממשי, מכיוון שאחד הדברים החשובים הנו מספר הקלוריות היומיומי הנצרך ומידת אחוזי השומן בו (ופרמטרים נוספים), מידת העיסוק בפעילות הגופנית, סוגה, עצימותה (חלק מהפעילויות הגופניות אינן אפקטיביות להפחתת אחוזי שומן), נטילת תרופות שונות המשפיעות על חילוף החומרים הבסיסי, תפקוד המערכת הורמונאלית ועוד.
ניתוחי הרזיה שונים ושאיבות שומן באזורים ספציפיים: במקרה של אנשים הסובלים מעודף משקל משמעותי (לדוגמה BMI הגבוה מ- 43) מקובל בדרך כלל לבצע ניתוחי הרזיה שונים. למרות שבשנים האחרונות חלה התקדמות עצומה בנושא, מדובר בניתוח כירורגי לא פשוט כלל ועיקר וללא שמירה על אורח חיים בריא, הכרוך גם בביצוע פעילות גופנית על בסיס קבוע ניתן לצפות שהאישה תעלה במשקל וייתכן שבאופן לא אסתטי כלל ועיקר. גם במקרה של שאיבות שומן באזורים ספציפיים (כגון: ירכיים או מותניים), אי שמירה על מסגרת מתאימה של תזונה ופעילות גופנית תגרור אחריה השמנה והרעה מהותית של ההופעה החיצונית.
מראה העור בגוף בכלל ובפנים – בפרט: בגיל מבוגר העור עובר שינויים רבים והדבר גורם לקמטים באזור הפנים, כתמים, עודף עור (במיוחד כשמדובר בנשים שבהריונות בו חלה עלייה רבה במשקל, או השמנה קיצונית), בקעים וסימנים עקב חשיפה רבה לשמש, תזונה החסרה ברכיבי מזון איכותיים ועוד .
עייפות: חוסר בשעות שינה או לחילופין – שינה שאינה איכותית (לדוגמא : שינה בתווך השעות של חצות לשש בבוקר הנה טובה יותר מאשר שינה של אותו מספר שעות בין שתיים בבוקר לשמונה) משפיעה על המראה החיצוני (מוזנח בדרך כלל) ועוד.
פעילות גופנית מופרזת : שעות רבות של אימונים (לדוגמא: 15 עד 25 שעות שבועיות) מצריכות היערכות מתאימה כמו לספורטאי הישג. במקרים רבים נשים ספורטאיות חובבניות מתאמנות שעות רבות אך אינן מודעות לצורך על שמירה על אורח החיים ספורטיבי. אזי יש לכך השלכות ממשיות על הנראות החיצונית )פחות טובה). במקרה זה יחולו שינויים משמעותיים. כיום, עם העלייה הרבה במספר העוסקים בפעילות גופנית באופן קיצוני ניתן דווקא לראות מצבים אבסורדיים בהם אותם ספורטאים מקצועיים שמטרתם הנה לרוץ מרתון, להשתתף בתחרות 'איש הברזל' או בתחרות רכיבת אופניים מפרכת במיוחד דווקא נראים חולים (!), עייפים ולא בכושר.
שכול ואבל – במעגלי החיים (ובמיוחד בישראל) ייתכנו מצבים בהם נשים מאבדות את היקר להן מכול – צאצאים, בן זוג, הורים ועוד. במקרים הללו השינויים הפסיכולוגיים והמנטליים הנם משמעותיים במיוחד ועלולים בהחלט להשפיע על אורח החיים של האישה שגם יתבטא בהופעה חיצונית פחות טובה.
גיל המעבר (גיל הבלות, או מנופואזה): הן מילים נרדפות המתארות תקופה אצל האישה (הטווח הרחב הנו 58-42) בה חלים שינויים גופניים ונפשיים לא מעטים כגון: הפסקת המחזור החודשי, שינויים הורמונליים, ירידה בצפיפות העצם ואף – דיכאון. בגיל המעבר קצב איבוד העצם נעשה מהותי יותר ועימו גם הסיכון לשברים. אמנם נשים, יחסית לגברים מוגנות יותר מפני מחלות שונות (כמו לב). ברם, בגיל המעבר שכיחה העלייה במשקל וההשמנה הנה רבה יותר באזור המותניים מאשר באזור הירכיים והעכוז. חשיפה רבה לשמש במהלך החיים באה לידי ביטוי בגיל המעבר – העור נעשה רך, מתקמט ומתייבש, בעיקר בפנים, גמישות העור יורדת בצורה משמעותית והשינוי בולט יותר בנשים מאשר בגברים ועוד. בנוסף, שינויים הורמונליים גורמים לנשים ירידה משמעותית במראה הנשי שלהן כמו: נטייה להתחזקות בגדילת השיער, בעיקר בפנים, שפה עליונה וסנטר עד כדי שיעור יתר (פחות משמעותי באזורי גוף כמו בתי שחי ומפשעות) ותיתכן התפתחות של התקרחות בעלת מאפיינים גבריים.
ויטאליות (חיוניות) ירודה: שונה מאוד מאדם לאדם ומשפיעה רבות על המראה החיצוני. לפיכך, ניתן להבחין באנשים (גברים ונשים כאחד) שהנם אנרגטיים במיוחד ומלאי שמחת חיים לעומת אחרים שהנם כבויים וללא שמחת חיים כלל. אזי, יש לכך השפעה רבה על ההופעה החיצונית. למותר לציין ששינויים הורמונאליים, פסיכולוגיים, מנטליים, תרופתיים ואורח החיים הנבחר קשורים במידה רבה למידת הויטאליות של האדם. כשמדובר בנשים בהחלט ניתן לראות, לעיתים, מקרים שעד גילאי ה- 30 או ה- 40 האישה אופיינה בוטאליות גבוהה במיוחד ובגילאים המאוחרים יותר, מסיבות שונות, חלה ירידה חדה באותה וטאליות.
יציבה לקויה: יציבה תלויה בשלוש מערכות מרכזיות: שלד, שרירים ומערכת העצבים וקשורה לגורמים שונים (כגון: תורשתיים, התנהגותיים – לדוגמה הרגלים שונים, השמנת יתר (במקרה זה משקל הבטן עלול לגרום לבעיית יציבה), פסיכולוגיים ואף מחלות שונות. אזי יש לכך השפעה על הנראות החיצונית הכוללת.
טונוס (מתח) שרירי נמוך במיוחד: עם העלייה בגיל חלה ירידה במסת השריר ובטונוס הקיים בו. הטונוס תלוי בגורמים כמו: גנטיקה, אורח החיים, התזונה, מידת הפעילות הגופנית היומיומית, הרכב סיבי השריר (לבנים/אדומים) ועוד. ירידה בטונוס השרירים מאופיינת במראה רופס, שרירים מדולדלים ועוד. אצל נשים הדבר עלול להתבטא במקרים רבים בשרירי זרוע רופסים במיוחד, אזור הגפיים התחתונות ועוד.
לסיכום, נציין שעל מנת לשמור על המצב הבריאותי מחד, ועל ההופעה האסתטית מאידך, חשוב לאמץ מסגרת נכונה ומושכלת של אורח חיים בריא. מדובר על משימה לא פשוטה כלל ועיקר וחשוב שההנחיות ייעשו בפיקוח של איש מקצוע, מכיוון שלא רק ההחלטה להתאמן, לאכול בצורה נכונה ובריאה יותר חשובים, אלא בעיקר לעשות זאת נכון. במקרים בהם מדובר על הרעה ממשית של ההופעה החיצונית חשובה ההתערבות מוקדם ככול שניתן על מנת להגביר הסיכויים להשגת תוצאות טובות, היות ואלו תלויות בגיל בו מתחילים לבצע את הפעולות הנדרשות על בסיס קבוע. ברם, על מנת לטפל בבעיה זו או אחרת יש צורך לבנות תוכניות אימונים ייחודיות. לפיכך, נשים לאחר לידה, נשים הסובלות מדליות ברגליים וכדומה צריכות לקבל הן תוכנית אימונים ותזונה מושכלות והנחיות מתאימות בהיבטים הרלבנטיים השונים: רפואי, אסתטי ועוד.
ד"ר איתי זיו
לשעבר סגן מנהל קמפוס "שיאים" המועדון לספורט באוניברסיטת תל אביב, אס"א תל אביב ע.ר .
מומחה לפעילות גופנית ספורט וחדרי כושר.
הוציא לאור את האנציקלופדיה "עוצמות חדשות, כושר במעגל החיים", שהינו מדריך המקיף ביותר שנכתב בשפה העברית והעוסק בתחום הפעילות הגופנית וחדרי הכושר. יחד עם ד"ר דרור שגיא, הוציא לאור את הספר "במשקל הנכון, פעילות גופנית ותזונה מאוזנת השילוב המנצח", ספר העוסק בתחום אורח חיים והשמנה.