חיפוש

בלוג

ריצה על מסילה או ריצה בחוץ – השוואה

ריצה על מסילה או ריצה בחוץ – השוואה
18 ביוני 2019 על ידיאנה אוסטרובסקי

ריצה על מסילה לעומת ריצה בחוץ – השוואה

ריצה על כביש אספלט,דשא,כורכר,שטח סלעי,בחוף הים או על מסילה בחדר הכושר.
הינם משטחים עליהם רצים אנשים בדרגות כושר שונות .

אחת השאלות השכיחות הינה האם ריצה על מסילה דומה לריצה בחוץ? להלן התשובות:

ההיבטים העיקריים בין ריצה בחוץ לעומת ריצה על מסילה הם(רשימה חלקית) :

בולמי זעזועים- בריצה על משטח דשא או על כורכר הזעזועים המופעלים על מערכת השלד נמוכים יחסית. לעומת זאת בריצה על אספלט העומסים גבוהים.
ריצה בשטח סלעי עלולה להיות בעיתית ואף מסוכנת מבחינה בטיחותית.
בעת ריצה על מסילה אמורים להיות בולמי זעזועים אך הם לא תמיד איכותיים ולעיתים דווקא בעת ריצה בחוץ העומס נמוך יותר.
ריצה בחוף הים (הן בסמוך לקו המים והן בחול העמוק) עלולה להיות בעייתית בשל מנח כף הרגל. במקרה הראשון השיפוע של החול הקרוב למים יוצר עומס רב (הן על הגפיים העליונים והן על הגפיים התחתונים) – במיוחד כשהריצה ממושכת. בעת ריצה בחול העמוק מנח כף הרגל אינו מדויק ולאורך זמן אף בעייתי. ריצה על מסילה בעייתית פחות מהיבט זה.

מזג אויר– ריצה בחוץ מצריכה התחשבות במזג האויר: רוח, קור, חום, גשם וכדומה לעומת ריצה על מסילה שאין בעיה של מזג אויר.

שריפת קלוריות– ריצה בחוץ מצריכה בדרך כלל שימוש רב יותר בקלוריות בשל תוואי השטח: עליות,ירידות,מדרגות וכדומה, התנגדות של הרוח ,דחיפה של הקרקע באמצעות כפות הרגליים וכדומה.

הדופק– בעת ריצה בחוץ הדופק משתנה בשל תוואי השטח. הדבר דווקא מהווה יתרון לרצים ותורם באופן משמעותי לשיפור היכולת האירובית. בעת ריצה במסילה הדופק במרבית המקרים קבוע. אמנם ישנן תוכניות אימון אירובי במסילות אך מספר המתאמנים המשתמשים בהןנמוך יחסית.

הפעלת השרירים המייצבים– בעת ריצה בחוץ הגירוי על השרירים המייצבים (המקבעים) גבוה יחסית לעומת ריצה על מסילה. הסיבה לכך הנה תוואי השטח, השינויים במשטחי הריצה (כגון: מדרגות, דשא, כורכר וכדומה). למותר לציין ששימוש בשרירים מייצבים חשוב לכל סוגי האוכלוסיה וחשוב שיהיה במינונים שהם בקורלציה למטרת האימון.

בטיחות– ריצה בחוץ עלולה להיות מסוכנת מבחינה בטיחותית: ריצה בכבישים סואנים, ריצה בשטח הררי תוך סיכון לפציעה (לדוגמה: נקע בקרסול), ריצה בלילה שהראות אינה טובה. לעומת זאת בעת ריצה על מסילה הבטיחות גבוהה יותר.

שימוש בשיטות אימון אירוביות המיועדות לשיפור הכושר האירובי– בעת ריצה בחוץ יש צורך בידע מקצועי על מנת לבנות תוכנית אימונים אירובית מתאימה ואילו בריצה על מסילה ניתן בנקל לעשות שימוש בתוכנית אירובית.

גירויים מסוגים שונים במהלך הריצה– בעת ריצה על מסילה ניתן לצפות בטלויזיה, לשמוע מוסיקה,לדבר עם אנשים הנמצאים ליד ועוד. בעת ריצה בחוץ ישנם פחות גירויים מעט שונים (יותר חזותיים).
ריצה בטבע מאפשרת הרגשת נינוחות, חיוביות, הרגשה טובה ויש רצון אף לשאוף אויר ים/ שדה/ פריחה . דבר זה תורם לתחושה טובה למוטיבציה. להנאה והנעה.

עלויות– ריצה בחוץ אינה כרוכה בעלויות: זול, זמין ונגיש בכל מקום. ריצה בחדר כושר כרוכה בעלות המנוי למכון (גבוהה).

בלאי נעלי הריצה– זהה (במרבית המקרים) בשני המקרים מכיוון שהבלאי הנו לפי מספר הקילומטרים שהאדם רץ עם הנעליים בכל סוג משטח. לאחר 800 ק"מ מומלץ להחליף את הנעליים מכיוון שהבולמים יקנו הגנה פחות טובה.

אז מי בא לרוץ?

לפרטים על קורס מדריכי חדר כושר ואירובי לחצו כאן !

ד"ר איתי זיו:
לשעבר סגן מנהל קמפוס "שיאים"
לשעבר מנהל תחום הקורסים למדריכי חדר כושר ומרכז קורסים רבים אחרים.
מומחה לפעילות גופנית ספורט וחדרי כושר.
הוציא לאור את האנציקלופדיה – "עוצמות חדשות, כושר במעגל החיים" שהינו מדריך המקיף ביותר שנכתב בשפה העברית והעוסק בתחום הפעילות הגופנית וחדרי הכושר על כל היבטיהם והמיועד למתאמנים, למדריכים, לבעלי עניין ומודעות הספורט.
הוציא לאור עם ד"ר דרור שגיא את הספר – "במשקל הנכון, פעילות גופנית ותזונה מאוזנת השילוב המנצח". ספר העוסק בתחום אורח חיים בכלל והשמנה – בפרט לכל סוגי האוכלוסייה.

חזרה לבלוג

מאמרים באותה קטגוריה

כל הזכויות שמורות © לקמפוס שיאים באונ’ תל-אביב 2018 Sogo Digital ui & ux development Sogo Digital
נגישות