חיפוש

בלוג

שניים שהם אחד – מפרק הברך

שניים שהם אחד – מפרק הברך
3 ביוני 2019 על ידיאנה אוסטרובסקי

כשמדברים על מפרק הברך, חשוב להבין שהמפרק מורכב למעשה משני מפרקים, אשר עובדים יחד כיחידה מתואמת ומתוזמנת היטב:

עצם הפיקה נקראת "עצם ססמואידית", כלומר היא עצם קצרה אשר גדלה לתוך גיד ומחליקה על פני משטח עצם אחר-במקרה זה עצם הירך.

למעשה הפיקה התחילה את חייה כרקמת סחוס ולאט לאט התהוותה לדגם של צורת עצם בוגרת.

בין הפיקה לעצם הירך קיים סחוס, אשר תפקידו הוא בראש ובראשונה לבלום זעזועים וכן למנוע חיכוך בין העצמות.

על מנת להבין טוב יותר את האנטומיה של הברך אנו ממליצים לצפות במדריך התלת ממדי המצורף:

כאשר סחוס זה ניזוק כתוצאה מפציעה, שימוש יתר או כל מצב אחר , מוגדר מצב זה כסינדרום פטלו פמורלי. לעיתים יופיע גם המונח CMP-Chondromalacia Patella .

הכאב יופיע מסביב לברך ויורגש באופן מעומעם. עשויה להופיע נפיחות ואף רעשים במפרק.פעילויות כמו עליה או ירידת מדרגות, ביצוע תרגיל סקוואט או ישיבה ממושכת בברכיים כפופות עשויות להחמיר את הופעתו.

פעילות ממושכת שחוזרת על עצמה ומפעילה עומסים על מפרק הברך יכולה לגרום להופעת סנדרום זה-ריצה, ספורט שמערב קפיצות חוזרות כמו כדורסל או קפיצות לגובה.

יכול להיות שתיתקלו גם במונח Runner's Knee –מצב שמערב כפיפה מרובה של מפרק הברך כמו בריצה, רכיבת אופניים וקפיצה. למעשה מדובר בתת קבוצה של סינדרום הכאב הפטלו פמורלי ויכולה אף להוות גורם לסינדרום זה.

עוד בעיה שיכולה להוביל לסינדרום זה היא חוסר יכולת של השרירים שמקיפים את מפרק הברך לשמור על מסלולה הנכון של הפיקה בזמן פעילות-יכולת ייצוב אשר נפגעת, כמו גם טראומה אקוטית למפרק כמו נפילה או תאונה שתוצאותיה יכולות להיות פריקה של הפיקה או שבר.

גורמי סיכון להופעת הסינדרום קשורים לגיל-הבעיה עשויה להופיע בעיקר אצל מתבגרים וצעירים, בעוד שכאבי ברכיים אצל אוכלוסייה מבוגרת הם מסיבות אחרות, עליהם נרחיב בכתבה אחרת..

מסתבר שנשים נוטות לסבול יותר מהופעת סינדרום זה מאשר גברים, כנראה בגלל מבנה האגן הרחב יחסית שלהן, אשר משפיע על מידת הלחץ והחיכוך בין שתי עצמות המפרק, וכמובן בחירת העיסוק הספורטיבי כמו שצוין לעייל.

דגשים לעבודה:

חיזוק השרירים המקיפים את מפרק הברך

Quadriceps
Hamstring
Gastrocnemius

חיזוק שרירים סביב האגן

Gluteus Maximus and Medius
IlioPsoas

תרגילים מעולם פילאטיס מכשירים:

FootWork על הרפורמר או על הכסא בישיבה כבחירה ראשונה, אשר תאפשר לנו לא רק לחזק את האזור הרלוונטי אלא גם להתרשם מהמצב.( כל הקפיצים פרט לצהוב או לכחול).
Standing FootWork על הכיסא על מנת להתרשם מנשיאת משקל על רגל אחת ויכולת ייצוב של הברך עליה נושאים משקל.(2 קפיצים שחורים, שלישי ורביעי מלמטה).
Modified Tendon Stertch בעמידה מול הכיסא לחיזוק מבודד של שרירי השוק האחורית.( 2 קפיצים שחורים, שלישי ורביעי מלמטה).
Leg Circles עם קפיצי הרגליים הסגולים על הקדילק( בר בחצי גובה מסגרת המתכת), לשיפור מידת תנועתיות הירך ביחס לאגן. מומלץ לבצע עם כל רגל בנפרד.
Hamstring Curls– שכיבה על הבטן על הקופסה, על הרפורמר, פנים לכיוון הקפיצים. כפות רגליים בתוך הרצועות הקצרות( קפיץ ירוק וכחול). ביצוע כיפופי ברכיים עד כמה שמתאפשר, כאשר החלק הקדמי של האגן נשאר מונח על הקופסה. ניתן לבצע גם עם רגל אחת בכל פעם. שם התרגיל מציין את שרירי המטרה-תרגול ממוקד לחיזוק מכופפי הברך בסוף טווח הכיפוף שלהם.
תרגול לשיפור מידת השליטה העצבית שרירית של מפרק הברך עם הרצועה הרחבה- חיבור הרצועה לקפיצים הצהובים של בר העץ. בר בגובה אמצע של עמודי המתכת. עמידה בפרופיל לקדילק כשרגל אחת בתוך הרצועה. התרחקות מהמיטה עד שיש מתח כלשהוא בקפיצים . עמידה על הרגל אשר בתוך הרצועה וביצוע Single Leg Squat . ניתן להניח על הרצפה חפץ ולבקש מהמתאמן להרים ולהניח אותו שוב על הרצפה מבלי ליפול או לגעת עם הרגל שבאוויר ברצפה. 15 חזרות לכל רגל.

חשוב שנזכור כי לנו היכולת להניע את מפרק הברך ולחזק את כל הרקמה הרכה שעוטפת אותו תוך שימוש במגוון תרגילים ובכך לשפר את עמידותו בפעילויות השונות.


חזרה לבלוג

מאמרים באותה קטגוריה

כל הזכויות שמורות © לקמפוס שיאים באונ’ תל-אביב 2018 Sogo Digital ui & ux development Sogo Digital
נגישות